Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile

Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile
Publicat: 22/02/2018, 16:09

„Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligația nu de a găsi mereu scuze și de a emite slogane despre „penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spațiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea. (..) Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezența unor fapte de o gravitate excepțională, ce reprezintă un real atac la statul de drept și democrația din România, compromițând însăși justiția și lupta anticorupție (..) Practicile unor procurori DNA devoalate de presa, dacă se confirmă, nu doar că sunt străine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui să-si mai aibă locul în Romania”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) susține că investigarea dezvăluirilor este practicată în orice țară democratică pentru a menține încrederea în instituții.

„Ceea ce vedem că e dezvăluit de presa în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societății ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Procurorul General are obligația față de fiecare cetățean al României de a da socoteală și explicații despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine”, precizează Gîrbovan.

Magistratul susține că de fiecare dată când apar dezvăluiri despre abuzuri ale procurorilor, sunt voci care mută discuția de la conținut la formă.

„Și, bineînțeles, aceleași voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de „penali”. O asemenea abordare este nu doar greșită, ci de-a dreptul distructivă, compromițând pe termen mediu și lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupție. Dacă se dovedește a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României și al Marii Britanii se bazează pe denunțuri inventate de procurorii DNA, așa cum transpare din înregistrarile prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te intrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare și ce garanții de credibilitate mai există ca anchetele anticorupție au fost și sunt făcute cu respectarea strictă a legii, așa cum se clamează? Există o rațiune pentru care zeița justiței apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în fața sa”, mai scrie președintele UNJR.

Magistratul precizează că ar trebui ca toți oamenii să fie egali în fața legii, menționând că „realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăși ideea de justiție, chiar și la nivel de mentalitate”.

„’Se presupune că noi lucrăm legal’ – ne spune Procurorul General. ‘DNA respectă legea’ – ne asigură procurorul șef DNA. „Cetățenii trebuie să dea un cec în alb magistraților” – ne îndeamnă judecătorul Cristi Danileț. Cu cât o instituție sau o persoană are o putere mai mare, cu atât aceasta trebuie să fie verificată mai temeinic, este regula ce se practică în țările cu democrații consolidate. (..). Lipsa de reacție imediată a Procurorului General în a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri, ori fluturarea de slogane de genul „activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace”, cum a susținut Procurorul General într-o relatare de presă în dimineața zilei de 22 februarie, nu fac decât să adâncească neîncrederea în activitatea procurorilor DNA, în loc să o consolideze”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×